top of page

עיסוי פיזיותרפי לבטן

מערכת עיכול תקינה אמורה לתפקד בצורה יעילה וללא כאב, תוך ביצוע כמה תהליכים חיוניים: פירוק מזון, ספיגת חומרי המזון המפורקים לזרם הדם, תנועה תקינה של המזון לאורך מערכת העיכול, הפרשת פסולת (צואה), הגנה על הגוף מפני חיידקים ופתוגנים אחרים. בפועל, הפרעות תפקודיות במערכת העיכול הן דבר נפוץ למדי וכ-40% מהאנשים בעולם סובלים מתסמונות אלו במהלך החיים.


נכון להיום, מוגדרות בספרות המקצועית 22 תסמונות המתארות הפרעות תפקודיות במערכת העיכול. המוכרות שבהן הן תסמונת המעי הרגיש, דיספפסיה (תלונות הקשורות לקושי תפקודי של מערכת העיכול העליונה) ועצירות כרונית, והן נפוצות יותר בקרב נשים. הפרעות עיכול אלה גורמות לסבל רב ולתסמינים רבים, בהם כאבי בטן, נפיחות, עצירות, שלשולים, בחילות, הקאות, צרבת, אובדן תיאבון וירידה בלתי מוסברת במשקל.


בחודשים האחרונים, מדווחים אנשי מקצוע בתחום, חלה עלייה בתלונות של מטופלים על הפרעות במערכת העיכול. ההערכה היא כי לסטרס הממושך שאנו חווים יכולה להיות השפעה לרעה על תסמונות עיכול שונות. בין השאר, מתלוננים המטופלים על בעיות עיכול עקשניות שלא נמצא להן פתרון במסגרת הטיפולים הקונבנציונליים. על הרקע הזה, מציעים חוקרים מהמחלקה לפיזיותרפיה גישה חדשה שעשויה להביא מזור לתסמונות הנפוצות.


הטיפול הפיזיותרפי באזור הבטן מציע גישה אחרת לבעיות עיכול כרוניות בדגש על הפחתה בסטרס - כיוון שהוא בלתי פולשני, הוא מאפשר לגוף להיות במצב של רגיעה
Shiraz treating a patient
טיפול בכאבי בטן דרך פיזיותרפיה


לשקם את הסטרס

בשנים האחרונות, חלה עלייה משמעותית במודעות לחשיבות של מערכת העיכול ולקשר שיש לה עם הבריאות הכללית. מתח נפשי ומצבי סטרס משמעותיים נמנים על הגורמים שעלולים להשפיע לרעה על הבריאות ועל מערכת העיכול בפרט.


הטיפול הפיזיותרפי באזור הבטן מציע גישה אחרת לבעיות עיכול כרוניות בדגש על הפחתה בסטרס - כיוון שהוא בלתי פולשני, הוא מאפשר לגוף להיות במצב של רגיעה.


בסקירה שכתבו מילה גולדנברג ופרופ' לאוניד קליחמן מהמחלקה לפיזיותרפיה באוניברסיטת בן גוריון בנגב ופורסמה בינואר האחרון בכתב העת Journal of Bodywork and Movement Therapies, בחנו החוקרים את מנגנוני ההשפעה של הטיפול המנואלי (ידני) על הפרעות עיכול כרוניות, ואת יעילותו ובטיחותו בפתרון מצבים אלה.


מסקנות החוקרים היו כי הטיפול הידני במערכת העיכול נמצא כיעיל באופן משמעותי בהפחתת תסמיני עיכול, כמשפר תפקודי עיכול זו וכתורם להעלאת איכות החיים של המטופלים. הממצאים המתוארים בסקירה, מציגים גישה טיפולית ייחודית ויעילה לבעיות עיכול כרוניות.


הטיפול הפיזיותרפי למצבים אלה, מתמקד בשיקום תפקוד מערכת העיכול באמצעות טכניקות עיסוי מיוחדות. פיזיותרפיה היא תחום טיפולי שמרני ומבוסס מדע ברפואה הקונבנציונלית, והטיפול נעשה על ידי פיזיותרפיסטים מוסמכים שעברו הכשרה מתקדמת. באמצעות טכניקות עיסוי רכות, הטיפול מסייע בשיפור זרימת הדם, מעודד את תנועתיות המעיים ומפחית כאבים. בנוסף, לטיפול כמה יתרונות על הפתרונות הקונבנציונליים הנפוצים כיום:


השפעה הוליסטית: הטיפול הפיזיותרפי באזור הבטן משפיע לא רק על מערכת העיכול, אלא גם על המערכות האחרות בגוף, בהן מערכת העצבים המרכזית, מערכת הנשימה, מערכת הלימפה ומערכת שריר-שלד.


הוא מתאים לכולם: מדובר בטיפול שמתאים לכל גיל, לרבות ילדים, מבוגרים ונשים בהריון. תוכנית הטיפול מותאמת באופן אישי לכל מטופל, בהתאם לצרכים ולמצבו הייחודי, והוא זמין כיום במרפאות פיזיותרפיה רבות ברחבי הארץ.


בטיחותי: כיוון שהטיפול אינו כרוך בשימוש בתרופות או בטיפולים פולשניים, הוא בטוח ונטול תופעות לוואי.


מחקרים קליניים מצביעים על כך שעיסוי בטן מעודד את תנועת המעיים, מקצר את זמן המעבר במעי הגס, מגביר את תדירות היציאות אצל אנשים הסובלים מעצירות ומפחית תחושות של אי נוחות וכאב

physiotherapeutic belly massage
עיסוי פיזיותרפי לבטן

לעסות את הנפש

טיפול בבעיות עיכול יכול להיות מורכב. האתגר הגדול בפיתוח טיפול יעיל, נובע מכך שבעיות עיכול תפקודיות יכולות להופיע מסיבות שונות, ולא תמיד יש קשר ישיר בין תפקוד המעיים לתסמינים, ולעתים קרובות קשה לזהות את הגורם המדויק לבעיה.


אחד המאמרים בסקירה, מציע מודל לטיפול בבעיות עיכול תפקודיות בשם המודל הביופסיכוסוציאלי. מודל זה מביא בחשבון את ההשפעה ההדדית שיש לגנטיקה, לסביבה ולגורמים פיזיים ונפשיים על בריאות האדם. בהתאם לכך, הוא מציע טיפול רב-מקצועי שמתייחס לכל המכלול:


טיפול התנהגותי-קוגניטיבי: טכניקות טיפוליות מסוג זה יכולות לעזור לנהל לחץ וחרדה, שלעתים קרובות מחמירות את התסמינים.


תזונה: שינויים בתזונה, כמו הימנעות ממזונות מסוימים או הגדלת צריכת סיבים תזונתיים, עשויים להועיל לחלק מהאנשים.


בריאות נפשית ותרופות: במידת הצורך, תרופות לטיפול בחרדה או בדיכאון יוכלו להיות חלק מהטיפול.


שיפור תנועתיות המעיים: טיפולים שונים יכולים לעזור למערכת העיכול לעבוד טוב יותר.

פיזיותרפיה מנואלית לאזור הבטן ומערכת העיכול יכולה להוות מענה לבעיות בתנועתיות המעיים.



לחזור למסורות עתיקות

עיסוי הוא אחת משיטות הטיפול הוותיקות בעולם, והשימוש בו מתועד בתרבויות שונות במשך מאות בשנים. הוא מוגדר כיישום תנועות קבועות וריתמיות של ידי המטפל על הרקמות הרכות בגוף, במטרה להשיג תוצאות ספציפיות.

במסגרת המחקרים על עיסוי כטיפול בבעיות מערכת העיכול, הסוג הנפוץ ביותר היה עיסוי קלאסי (שוודי). עיסוי בטן מסוג זה כולל הפעלת לחץ בעזרת הידיים והאצבעות על אזורים שונים בבטן, וגירוי השכבה העליונה של דופן הבטן.


עיסוי הבטן הקלאסי (שוודי) כולל חמש טכניקות עיקריות שיכולות לסייע להניע את מערכת העיכול ולהקל עליה:


החלקה: החלקה עדינה בעזרת הידיים (של המטפל) על כל הבטן, כולל שרירי הבטן הישרים, אלכסונים, והרחב בטני. תנועות ארוכות ורגועות בכיוון השעון, לאורך המסלול המשוער של המעי הגס.


לישה: לישה, גלגול וסחיטה במטרה להרים את הרקמות הרכות בבטן בעדינות.


חיכוך: תנועות חיכוך מהירות של הידיים על הבטן כדי לייצר חום ולתת תחושה נעימה.


טפיחות: טפיחות קצביות ומהירות על אזור הבטן.


רטט: תנועה קדימה ואחורה על המעי הדק והגס, כדי לעודד תנועתיות.


טכניקות אלו, יחד עם גישה טיפולית כוללת, יכולות להקל על התסמינים ולשפר את איכות חיי המטופלים.


Physiotherapy massage hand gestures
טכניקות עיסוי לבטן
עיסוי בטן יכול להשפיע לטובה על מערכת העצבים האוטונומית, ולעודד מעבר מתגובה סימפתטית (מצב "לחימה או בריחה") לתגובה פאראסימפתטית (מצב "מנוחה ועיכול")

לשלוח אותות למערכת העצבים

מטפלי עיסוי מקצועיים שמו לב זה מכבר שלחיצות על הבטן יכולות לעזור לתנועת המעיים, לשחרור גזים ולעידוד יציאות. מחקרים קליניים שנערכו ופורסמו בספרות המקצועית ומוזכרים בסקירה, מצביעים על כך שעיסוי בטן מעודד את תנועת המעיים (פריסטלטיקה), מקצר את זמן המעבר במעי הגס, מגביר את תדירות היציאות אצל אנשים הסובלים מעצירות ומפחית תחושות של אי נוחות וכאב. ממצאים אלו תומכים ביתרונות של שילוב עיסוי בטן כחלק מטיפול כולל בבעיות עיכול תפקודיות.


איך זה עובד?

מנגנון השפעת העיסוי על מערכת העיכול אינו מובן עדיין, אך ניתן למצוא בספרות מחקרים הבוחנים השערות השפעה שונות.


אחת ההשערות היא שלחיצות העיסוי מפעילות קולטנים מיוחדים בבטן, שבתגובה ללחיצה גורמים להתכווצויות מעיים ובכך מגבירים את הפריסטלטיקה במערכת העיכול.

עיסוי בטן יכול לעזור ביציאות לא רק על ידי גירוי של קולטנים מיוחדים במעיים, אלא גם על ידי הפעלת רפלקסים פנימיים המחברים בין מערכת העצבים והמערכת העיכול. כלומר, עיסוי בטן יכול לעורר יציאות באופן טבעי, הן על ידי גירוי קולטנים במעי והן על ידי השפעה על מערכת העצבים באופן הבא:


גירוי קולטני מתיחה: עיסוי בטן מעורר קולטנים מיוחדים במעי, שמעבירים אותות למערכת העצבים ומסייעים בהנעת המזון לאורך מערכת העיכול.


השפעה על מערכת העצבים: הוא משפיע לטובה על מערכת העצבים האוטונומית, ולעודד מעבר מתגובה סימפתטית (מצב "לחימה או בריחה") לתגובה פאראסימפתטית (מצב "מנוחה ועיכול").


הקלה על מתח שרירים: הוא מפחית מתח בשרירי הבטן, מה שעשוי לשפר את תנועתיות שרירי מערכת העיכול ולסייע בהקלה על עצירות.


עידוד ייצור הפרשות עיכול: הוא מעודד ייצור של הפרשות עיכול החיוניות לפירוק המזון ולספיגת חומרים מזינים.


הרפיה של סוגרים: הוא מסייע בהרפיית הסוגרים במערכת העיכול, מה שעשוי להקל על עצירות ולשפר את תנועתיות המזון.

Shiraz during massage
עיסוי בטני בקליניקה

מחקרים נוספים שהופיעו באותה סקירה, מצביעים על כך שעיסוי בטן עשוי להועיל לתפקוד תקין של מערכת העיכול גם באמצעות השפעה על חיידקי המעיים. חיידקי המעי, המכונים גם "מיקרוביום", ממלאים תפקיד חשוב בבריאות מערכת העיכול ובבריאות הכללית. מחקרים רבים מצביעים על קשר בין הרכב חיידקי המעי למחלות שונות, בהן סוכרת, השמנת יתר, דלקות מעיים ונוספות.


חיידקי המעיים הם למעשה אותם חיידקים "טובים" שחיים בתוכנו ומשפיעים על פעילות מערכת העיכול. מחקרים קודמים כבר סקרו את הקשר בין שינויים בחיידקי המעיים לבין תסמונות תפקודיות של מערכת העיכול כמו תסמונת המעי הרגיש (IBS).


מחקר נוסף בחן את ההשפעה של תנועה של המעי על חיידקי המעי. הם חיקו התכווצויות שונות של דופן המעי הגס ומצאו שתנועה זו משפיעה באופן ניכר על הרכב החיידקים. ייתכן שעיסוי בטן, המעודד תנועה פריסטלטית, משפיע באופן דומה על חיידקי המעי, ומסביר בכך את השפעתו הנוספת על תפקוד מערכת העיכול.

מחקר חדש משנת 2022, שהוזכר בסקירה, מצא שעיסוי בטן עשוי לתרום לבריאות המעיים על ידי שינוי הרכב חיידקי המעיים. החוקרים גילו כי עיסוי בטן הפחית את כמות החיידקים המזיקים (אנטרוקוקוס ואנטרובקטר) ועלייה משמעותית ברמות של שני סוגי חיידקים מועילים (ביפידובקטריה ולקטובצילוס). נדרשים אמנם מחקרים נוספים כדי לבחון את הקשר המדויק בין עיסוי בטן, חיידקי המעי ותפקוד מערכת העיכול. אך עם זאת, ממצאים אלו מעלים אפשרות מרתקת לטיפול טבעי ויעיל בהפרעות עיכול שונות.


להקל על העצירות

עצירות היא בעיה נפוצה שיכולה להיות מאוד לא נעימה וקשה לטיפול. מחקרים חדשים שנסקרו אף באותו מאמר, מציעים שעיסוי בטן עשוי להיות כלי יעיל להקלה על עצירות, במיוחד אם חשים אי נוחות בשימוש בתרופות משלשלות.


ככל הנראה, קיימת התאמה בין רמת הקשיחות של דופן הבטן לבין חומרת העצירות. כלומר, בטן נוקשה עשויה להיות קשורה לעצירות קשה יותר. עיסוי בטן משחרר מתח בשרירי הבטן. שחרור המתח עשוי להוביל לקיצור זמן המעבר במעיים, כלומר, המזון נע דרך מערכת העיכול מהר יותר. קיצור זמן המעבר במעיים עשוי להקל על עצירות, בדומה לשימוש קבוע במשלשלים. הוא מפחית משמעותית את שכיחות העצירות ומגביר את תדירות היציאות אצל אנשים עם עצירות כרונית. בעקבות ממצאים אלו, המחקרים ממליצים לשקול עיסוי בטן כגישה טיפולית שמרנית ראשונית לטיפול בעצירות פונקציונלית כרונית.


לאנשים הסובלים מבעיות התרוקנות כרוניות, שילוב של עיסוי בטן ופיזיותרפיה לרצפת האגן עשוי להביא להקלה משמעותית. בנוסף, פיזיותרפיסטים לשיקום רצפת האגן יוכלו לזהות את מקור הבעיה ויעזרו לך לחזק ולתאם את פעולת שרירי רצפת האגן, דבר שיכול לשפר משמעותית את תהליך היציאה. חשוב לציין כי עיסוי בטן אינו משפיע על בחילות, הקאות, צריכת מזון או שימוש במשלשלים.


שימו לב: מתי כדאי להימנע מעיסוי בטן?

הספרות המקצועית לא חד משמעית לגבי התוויות נגד ואמצעי הזהירות בעיסוי בטן.עם זאת, מומלץ להימנע מעיסוי בטן במקרים הבאים: חסימה במעיים, גידול או ציסטה באזור הבטן, דימום במעיים, לאחר הקרנות באזור הבטן, ולאחר ניתוח בטן (יש להמתין שישה שבועות). חשוב לזכור, עיסוי בטן הוא טיפול משלים ואינו מחליף אבחון וטיפול רפואי קונבנציונלי. חשוב לבחור מטפל מוסמך ומנוסה שיודע לבצע את הטיפול בצורה נכונה ובהתאם למצבכם האישי.




Comments


bottom of page