top of page

טיפול פיזיותרפי לאנדומטריוזיס

Shiraz treating a patient
אנדומטריוזיס. נשים הסובלות מהמחלה חוות תסמינים רבים בהם קשיים בפוריות, ירידה בחשק ובפעילות המינית, שינויים במחזור החודשי, כאבים ביחסי מין, עייפות ודיכאון
עד כה התמקד הטיפול באנדומטריוזיס במתן משככי כאב ובאיזון הורמונלי, אך מחקרים עדכניים מראים כי גישה טיפולית רב תחומית שכוללת פיזיותרפיה לרצפת האגן מקלה על תסמיני המחלה ומשפרת את איכות החיים של הסובלות ממנה

אנדומטריוזיס היא מחלה כרונית הפוגעת באגן האישה. היא גורמת לגדילת רקמה הדומה לרירית הרחם מחוץ לרחם עצמו. המחלה משפיעה על כשישה אחוזים עד 10% מהנשים בגיל הפוריות, והיא בעיה רפואית משמעותית שפוגעת באיכות החיים של נשים רבות. היא עלולה לגרום לכאבים חזקים, להקשות על תפקוד תקין בעבודה וליצור עלויות כלכליות עבור הנשים עצמן וגם עבור מערכת הבריאות.


כאב אגני הוא התלונה השכיחה ביותר בקרב נשים עם אנדומטריוזיס, והוא בעל השפעה שלילית נרחבת על איכות החיים. בנוסף, נשים עם אנדומטריוזיס עלולות לחוות תסמינים רבים נוספים, בהם קשיים בפוריות, ירידה בחשק ובפעילות המינית, שינויים במחזור החודשי (דיסמנוריאה), כאבים ביחסי מין (דיספארוניה), עייפות ודיכאון.


עקב התסמינים השונים והרבים, מחקרים מראים כי לעתים יעברו שמונה עד 12 שנים עד לאבחון מדויק, וכי אישה תעבור בממוצע אצל חמישה רופאים לפני האבחנה, משום שכאבים וליקויים שונים בגוף, כמו למשל תסמונת המעי הרגיש, דומים מאוד לאנדומטריוזיס. האבחון מתבצע אצל רופא או רופאת נשים בעלי התמחות באנדומטריוזיס, וכיום יש דרכים לאבחן גם ללא צורך בניתוח לפרוסקופי.



מחקרים מראים שנשים עם אנדומטריוזיס סובלות לעתים מכושר גופני נמוך יותר, מגמישות פחותה באזור האגן והמותניים ומעייפות רבה יותר בהשוואה לנשים בריאות, מה שעלול לפגוע באופן משמעותי בתפקוד היומיומי

ההמלצה: טיפול רב תחומי

הטיפול התרופתי מתמקד במשככי כאב ובאיזון הורמונלי, אך כיום רופאים רבים ממליצים גם על טיפול שמרני רב-תחומי המתמקד בשיפור איכות החיים והתפקוד של המטופלת. במקום או בנוסף לטיפול התרופתי או הניתוחי, הם מצדדים בשילוב של טיפול בפיזיותרפיה לרצפת האגן, פעילות גופנית, עיסוי ואלקטרותרפיה, שהוכחו כיעילים בשיפור התסמינים אצל מטופלות עם אנדומטריוזיס.


כאשר מדובר בטיפול שמרני באנדומטריוזיס, לצד או ללא תרופות וניתוחים, פעילות גופנית וטיפול ידני בעיסוי הן שתי גישות נפוצות. אמנם לא הוכח שגישות אלו מרפאות אנדומטריוזיס לחלוטין, אך הן יכולות לסייע רבות בהקלה על הסימפטומים. טיפולים שמרניים הוכחו כיעילים בהפחתת עוצמת הכאב אצל נשים הסובלות מכאבי מחזור קשים (דיסמנוריאה). תוצאות אלו תואמות מחקרים אחרים שהראו השפעות חיוביות של הטיפולים השמרניים על מגוון בעיות אגן אצל נשים, לא רק באנדומטריוזיס.


getting ready for treatment
במקום או בנוסף לטיפול התרופתי או הניתוחי, רופאים רבים מצדדים בשילוב של טיפול בפיזיותרפיה לרצפת האגן, פעילות גופנית, עיסוי ואלקטרותרפיה, שהוכחו כיעילים בשיפור התסמינים אצל מטופלות עם אנדומטריוזיס.
השיפור בכאב אצל נשים עם אנדומטריוזיס בעקבות הטיפול הפיזיותרפי דומה להשפעות משככות כאב שנצפו במצבים רפואיים נוספים באגן האישה, כמו כאבים ביחסי מין, כאב כרוני באגן וכאבי מחזור

אותם מחקרים מראים שטיפול פיזיותרפי מסוגל להקל על תסמונות כאב באזור האגן אצל נשים. השיפור בכאב אצל נשים עם אנדומטריוזיס בעקבות הטיפול הפיזיותרפי דומה להשפעות משככות כאב שנצפו במצבים רפואיים נוספים באגן האישה, כמו כאבים ביחסי מין, כאב כרוני באגן וכאבי מחזור. קיים קשר בין אנדומטריוזיס לבין בעיות בתפקוד רצפת האגן. מכאן, ייתכן שהטיפול הפיזיותרפי שניתן לנשים עם אנדומטריוזיס משפר את כאבי האגן שלהן בגלל ההשפעה שלו על שרירי רצפת האגן.


טיפולים שמרניים, כלומר טיפולים שאינם ניתוחיים ואינם תרופתיים, יעילים בהפחתת כאב ושיפור איכות החיים של נשים עם אנדומטריוזיס בטווח הקצר. בעקבות זאת, הנחיות רפואיות חדשות ממליצות על טיפולים שמרניים כקו הטיפול הראשון עבור אנדומטריוזיס, לפני ניתוח; טיפולים כמו פיזיותרפיה, יוגה, טיפול באמצעות גירוי חשמלי ושינויים תזונתיים.


כשהכאב כרוני

בעקבות הימצאות כאב כרוני בנשים הסובלות מאנדומטריוזיס, מתרחשים שינויים במערכת העצבים, ובעקבות כך ירידה ביכולת לייצר איניהיביציה (דיכוי) לכאב. עקב הכאב הרב, מופיעים גם תסמינים הנגרמים מפעילות מוגברת של המערכת הסימפתטית, כמו התעלפויות, בחילות, הקאות, הזעת יתר והזעה בכפות הידיים.


לאנדומטריוזיס, כמחלת כאב כרוני, עלולה להיות השפעה שלילית על הפעילות הגופנית של נשים אלו ועל המצב הגופני הכללי שלהן. היא עלולה לגרום לבעיות במערכת השריר-שלד. אותם מחקרים מראים שנשים עם אנדומטריוזיס סובלות לעתים מכושר גופני נמוך יותר, מגמישות פחותה באזור האגן והמותניים ומעייפות רבה יותר בהשוואה לנשים בריאות, מה שעלול לפגוע באופן משמעותי בתפקוד היומיומי שלהן.


הפיזיותרפיה משמשת כחלק מטיפול רב-תחומי לכאב אגן הנגרם מאנדומטריוזיס. טיפול פיזיותרפיה כולל טיפולים פסיביים, בהם המטופלת לא צריכה להתאמץ (לדוגמה: עיסוי, דיקור, חימום, קירור או גירוי חשמלי) או טיפולים אקטיביים בהם המטופלת מבצעת תרגילים שונים כחלק מהטיפול. טיפול בעיסוי, למשל, נחשב יעיל לשיפור רגולציה של כאב ברמת חוט השדרה ויעיל בשיפור כאב כרוני. טיפול ידני המשלב עיסוי וטכניקות נוספות עשוי להקל על כאבי אגן אצל נשים עם אנדומטריוזיס ולשפר את איכות חייהן.


physiotherapeutic belly massage
כאב בחוט השדרה. טיפול בעיסוי נמצא יעיל לשיפור כאב כרוני

שיפור פיזי ורגשי

תוכנית טיפול המבוססת על טכניקות של פיזיותרפיה עשויה לשפר כאבי אגן, את מדד הבריאות הכללי של אנדומטריוזיס ואת איכות החיים הפיזית של המטופלות. באופן מעניין, ההקלה בכאבי האגן נמשכת גם לאחר חודשים רבים ומתבטאת ביתרונות רבים: שיפור במצב של השרירים, רקמות החיבור והרקמות הפציאליות (רקמה שהיא מעטפת תומכת המגנה על איברים פנימיים ומאפשרת תנועה יעילה); שיפור זרימת הדם והניקוז באזור האגן; שיפור בתפקוד מערכת העצבים המרכזית והפריפרית אשר מפחיתים את תחושת הכאב (יעילות אינהיביציה לכאב); שיפור בתפקוד התנועתי, והשפעה משככת כאבים מקומית ורחבה.


יתרונות נוספים שנמצאו:


שיפור בתחושת שליטה ורווחה רגשית. לא פעם נצפה בעקבות הטיפול גם שיפור במדד הבריאות הכללי של נשים עם אנדומטריוזיס, בעיקר בתחושת השליטה והכוח ובתחום הרווחה הרגשית. ממצאים אלו תואמים את אותם מחקרים (שהוזכרו לעיל), שהראו כי פיזיותרפיה טיפולית באגן האישה מעודדת גם העצמה נשית ומסייעת להשבת תפקודים שנפגעו עקב כאב וליקויים תפקודיים.


איכות חיים. כאב ותסמינים גניקולוגיים משפיעים על איכות החיים. כאבי אגן ותסמינים גניקולוגיים נלווים כמו צריבה במתן שתן וכאב במהלך יחסי מין (דיספראוניה) משפיעים באופן משמעותי על איכות החיים של נשים עם אנדומטריוזיס. טיפול פיזיותרפיה מנואלית (ידנית) מביא לשיפור באיכות החיים הפיזית בקרב המטופלות, כמו למשל שיפור בתפקוד עמוד שדרה תחתון ותפישה חיובית יותר של המטופלות לגבי השיפור במצבן. עם זאת, במדדים של חרדה ודיכאון לא נצפה שיפור בעקבות הטיפול.



לחזק את רצפת האגן

עם הזמן, רגישות יתר לכאב עלולה להוביל לתחושה של שרירים תפוסים, כאובים וחלשים יותר באזור רצפת האגן. מצב זה מחמיר את הכאב משום שעם הזמן נוצרות נקודות הדק פציאליות (myofascial trigger points). פיזיותרפיה לטיפול באנדומטריוזיס כוללת מגוון טיפולים, בהם חיזוק ותזמון פעולת שרירי רצפת האגן, שחרור נקודות טריגר פנימיות וחיצוניות, טיפול בעיסוי רקמות החיבור, תרגילי גמישות ותנועתיות, תנועתיות עמוד שדרה, שחרור עצבי ותרגילי הרפיה.


אנדומטריוזיס עלולה לגרום לבעיות שרירים ופרקים נוספות, הנקראות "פגיעות משניות של מערכת התנועה". למשל: כאבים בגב התחתון, במפרק הסקרואיליאק (מפרק בין עצם הזנב לעצמות האגן) וברצפת האגן; התכווצויות שרירים; נקודות הדק (עשויות להיות נפוצות בגב התחתון וברצפת האגן); בעיות ברקמות החיבור; צורך תכוף במתן שתן, והידבקויות של רקמת צלקת.


holistic approach
תוכנית טיפול אישית שתכלול שיפור תפקוד שרירי רצפת האגן, טיפול בכאב, שיפור יציבה, התייחסות לנשימה והדרכה בנוגע לפעילות גופנית.

נקודת מבט הוליסטית

חשוב לציין שפיזיותרפיה אינה מרפאת אנדומטריוזיס או מעלימה את תסמיניה לחלוטין. עם זאת, גישה פיזיותרפית נכונה יכולה להוות כלי משלים יעיל ביותר לניהול המחלה ושיפור משמעותי באיכות חיי המטופלת.


פיזיותרפיסטים בעלי ידע נרחב באנטומיה, פיזיולוגיה ותנועה של מערכות הגוף השונות, מסוגלים להתייחס באופן הוליסטי למגוון התסמינים וההשלכות של אנדומטריוזיס, תוך מתן מענה לכל מערכות הגוף הרלוונטיות: מערכת השתן (כאבים, תכיפות ודחיפות במתן שתן, קושי בהתרוקנות מלאה); מערכת העיכול (עצירות, נפיחות, כאבי בטן); המערכת הגניקולוגית (כאבי מחזור קשים, כאבים ביחסי מין), ומערכת שריר-שלד (כאבי גב תחתון, כאבים באגן, נוקשות וחולשה בשרירים).


פיזיותרפיה לרצפת האגן, תחום התמחות ייחודי בפיזיותרפיה, נותנת מענה מדויק ויעיל במיוחד לנשים עם אנדומטריוזיס. פיזיותרפיסטית מיומנת תבצע הערכה מקיפה של תפקוד רצפת האגן ותתאים תוכנית טיפול אישית שתכלול שיפור תפקוד שרירי רצפת האגן, טיפול בכאב, שיפור יציבה, התייחסות לנשימה והדרכה בנוגע לפעילות גופנית.



Comentarios


bottom of page