כאבי אגן בהיריון ובלידה הם תופעה שכיחה עם השפעה משמעותית על איכות החיים של נשים. מחקרים מראים כי כמחצית מהנשים חוות כאבי אגן במהלך ההיריון, ורבות מהן ממשיכות לסבול מכאבים גם לאחר הלידה
ענת, מטפלת באמנות בת 36, חוותה את ההיריון השלישי שלה בצורה שונה לחלוטין מהקודמים. החל מהשבוע ה-20, כאבי אגן עזים שלטו בחייה. "הרגשתי כאילו אני הולכת כמו ברווז", היא מתארת. "כל תנועה, אפילו להתהפך במיטה, היתה סיוט".
בבדיקה שגרתית אצל רופאת הנשים התברר כי מדובר בסימפיוליזיס- כאבי אגן הקשורים להריון. ענת חיפשה פתרון. הרופאה המליצה על חגורת אגן ופיזיותרפיה לרצפת האגן. ענת החליטה לפנות לעזרה בהקדם וניגשה באופן פרטי לטיפול אצל פיזיותרפיסטית מוכרת באזור שלה.
בטיפול, הפיזיותרפיסטית הסבירה לענת על האנטומיה של האגן- מבנה, מפרקים ושרירים. לאחר התשאול וההסבר הפיזיותרפיסטית הציעה מספר סיבות לכאבים. בנוסף כחלק מהאבחון וההסבר, בוצע שימוש במכשיר אולטרסאונד באמצעותו הודגם באופן ויזואלי תפקוד רצפת האגן של ענת. בנוסף, הפיזיותרפיסטית ביצעה בדיקות מנואליות (ידניות) לאזור האגן ורצפת האגן.
"הכאב היה כל כך עז, שפשוט לא יכולתי לתפקד. הרגשתי מאוד לבד במאבק הזה, כאילו אף אחד לא מבין את מה שאני עוברת. בעלי היה במילואים והייתי צריכה להתמודד עם הכל לבד. הגעתי לטיפול פיזיותרפיה והייתי בהלם מהתוצאות"
"הפיזיותרפיסטית הסבירה לי בדיוק מה קורה בגוף שלי והראתה לי באולטרסאונד את המפרק הכאוב. כחלק מההסבר הבנתי שמקור הכאב הוא שרירי, וישנם שרירים חיצוניים ופנימיים הגורמים לכל הסבל הזה. הטיפול המנואלי היה כואב בהתחלה, אבל מיד אחר כך הרגשתי הקלה משמעותית. היא עודדה אותי להמשיך בפעילות גופנית והסבירה לי איך להשתמש בחגורה נכון."
"היא הצילה אותי! הרגשתי שהיא מבינה את הגוף שלי יותר ממני. בזכות הטיפול, הצלחתי להמשיך להיות פעילה במהלך ההריון, למרות הכאבים."
גם בפן הרגשי, הטיפול הפיזי תרם רבות "הכאב הפיזי השפיע על מצבי הנפשי. הרגשתי מבודדת, עצבנית וחסרת אונים. כל פעולה הפכה למאמץ. הטיפולים היו יותר מאשר הקלה פיזית, הם היו מסע של שחרור רגשי. כל מפגש אִפשר לי להשיל מעלי שכבה נוספת של כאב, ולהתחבר מחדש לעצמי. הטיפול לא רק הקל על הכאב, אלא החזיר לי את הביטחון והאפשרות ליהנות מההריון ולתפקד באופן יותר מיטבי".
המסר החשוב שהיא רוצה להעביר לנשים אחרות: "אל תתייאשו אם אתן סובלות מכאבי אגן בהריון. יש פתרונות! לצד התייעצות עם רופא.ה, כדאי לשקול פניה לפיזיותרפיסטית מומחית ברצפת האגן. חפשו פיזיותרפיסטית מנוסה שמתמחה בכאבי אגן בהריון, ותתמידו בטיפול. זה שווה את המאמץ."
שעת העומס
כאבי אגן בהיריון ובלידה הם תופעה שכיחה עם השפעה משמעותית על איכות החיים ועל הרווחה הכללית של נשים. מחקרים מראים כי כמחצית מהנשים חוות כאבי אגן במהלך ההיריון, ורבות מהן ממשיכות לסבול מכאבים גם לאחר הלידה.
בעבר כינו את הכאבים האלה בשם "סימפיזיוליזיס", אך כיום המונח המקובל הוא "כאבי אגן בהיריון" (Pregnancy related pelvic pain). כאבים אלה קשורים לעתים קרובות לשינויים הורמונליים ולהתרחבות האגן לקראת הלידה, שעלולים לגרום לעומס יתר על מפרקי האגן ולכאבים. נשים מדווחות על כאבים ברמות שונות, מקלים ועד עזים במיוחד.
תופעה זו שכיחה למדי בקרב נשים הרות; כ-23% עד 65% מהנשים ההרות סובלות ממנה. כמחצית מהנשים הסובלות מכאבים אלו מדווחות על כאבים בינוניים עד קשים המגבילים את היכולת לבצע פעולות יומיומיות שגרתיות. פעולות פשוטות כמו הליכה ועמידה מעצימות את הכאבים ברוב המקרים, והכאבים מופיעים תוך זמן קצר. באופן כללי, איכות החיים של נשים בהריון יורדת, אך הירידה חדה יותר אצל נשים הסובלות מכאבים.
התסמינים האופייניים הם קושי בהליכה, כאבים בעמידה, הגבלה בתנועות האגן, תחושת חיכוך, קושי בשכיבה על הצד וכאבים בזמן יחסי מין. מטופלות רבות מתארות גם קושי בהליכה ממושכת ויכולת סיבולת כללית מופחתת. למרות שבמקרים רבים כאבי האגן משתפרים לאחר הלידה, יש נשים שממשיכות לסבול מכאבים גם אחריה.
כאבים אלו, המגבילים את היכולת לעמוד, ללכת ולשבת, עלולים לגרום לקשיים רגשיים וגופניים משמעותיים,
ולהוביל לפגיעה בתפקוד היומיומי, כולל יכולת העבודה, המשפיעה על גם על המצב הכלכלי.
היסטוריה של כאב
אבחון מקור הכאב חשוב כיוון שבמקרים מסוימים, האבחון יעלה כי לא מדובר בכאבי אגן על רקע שרירי, אלא בהיפרדות מפרק סחוסי המחבר את שני חלקי האגן, בעיה רפואית אחרת המכונה "דיאסטזיס סימפסיס פוביס" (DSP). במצב זה, המרחק בין עצמות האגן גדל בצורה חריגה וכדי לאבחן זאת צריך לעשות בדיקת הדמיה.
נשים רבות סובלות מכאבי אגן בהיריון, אך היסטוריה של כאבי מפרקים, חולשה שרירית, עומס פיזי או הריונות קודמים עם כאבים דומים מגדילים את הסיכון לחוות כאבים עזים יותר או מוקדמים יותר במהלך ההיריון
ככלל, נשים רבות סובלות מכאבי אגן בהיריון, אך גורמים מסוימים כמו היסטוריה של כאבי מפרקים, חולשה שרירית, עומס פיזי או הריונות קודמים עם כאבים דומים, מגדילים את הסיכון לחוות כאבים עזים יותר או מוקדמים יותר במהלך ההיריון. לא תמיד ניתן למנוע את הופעתם של כאבים כאלה, אך ישנם גורמי סיכון שכדאי להיות במודעות אליהם, כמו הריונות קודמים עם כאבים דומים, עומס עבודה פיזי ותנאי עבודה לקויים שעשויים אף הם להשפיע.
את האבחון מבצעים על סמך הסימנים והתסמינים שהמטופלות מתארות. יש חשיבות רבה לשיתוף ולייעוץ אצל הרופאה המלווה את ההיריון בכל כאב באזור הגב התחתון והאגן. פנייה לייעוץ רפואי יכולה להקל משמעותית על התסמינים ולהשפיע לטובה על איכות החיים במהלך ההיריון.
לא גזירת גורל
ישנן כמה אפשרויות טיפול בכאבי אגן, כולל פיזיותרפיה, דיקור, טיפול בעיסוי ופעילות גופנית במים. למרות זאת, קיים מחסור במחקרים מדעיים ברמה גבוהה שיאפשרו להסיק מסקנות חד משמעיות לגבי יעילות הטיפולים השונים.
בשל הסיכונים הכרוכים בשימוש בתרופות, הטיפול בכאבי גב תחתון ואגן מתמקד בשיטה שמרנית - כלומר לא פולשנית. הפיזיותרפיה מציעה כיום מגוון טיפולים, כולל טיפולים ידניים וטיפולים פעילים כמו תרגילים. חלק בלתי נפרד מהטיפול כולל מתן הסברים מפורטים על מקור הכאב, מהם התהליכים המתרחשים בגוף, והדרך שבה חגורת האגן יכולה לסייע בהקלה. עם זאת, אין הסכמה גורפת לגבי הטיפול המיטבי או הזמן הנכון להתחיל אותו.
גם אחרי כמה סקירות ספרות שנערכו בנושא, המחקר הקיים אינו מספק תשובות חד משמעיות, ואולי בשל כך בהרבה מהמקרים נשים שסובלות מכאבים אלה עשויות להרגיש כי אין מה לעשות וכי הסבל מהם הוא גזירת גורל בתקופת ההיריון.
מה בכל זאת מתואר במחקרים על טיפול בכאבי אגן בהיריון? מחקר שפורסם ב-2022 בכתב העת Direct Science בדק מה חושבים מומחים ברחבי העולם לגבי הטיפול הטוב ביותר לכאבי אגן בהריון. לפי המסקנות, למרות שכל אישה חווה את הכאב בצורה קצת אחרת, יש כמה עקרונות חשובים להתמודדות:
הבנה של הכאב. חשוב להבין מה גורם לכאב וכיצד ניתן להתנהל לצדו.
תנוחות נכונות. יש תנוחות שמקלות על הכאב ותנוחות שמחמירות אותו.
אורח חיים בריא. תזונה נכונה, פעילות גופנית מתאימה ושעות שינה מספיקות יכולות לעזור להפחית את הכאב.
סביבה תומכת. לפעמים, היעדר תמיכה בסביבה הקרובה עלול להחמיר את המצב.
תרגילים מותאמים. תרגילים ספציפיים יכולים לחזק ולהניע את השרירים הנכונים, ולהקל על הכאב.
טיפול ידני. טכניקות כמו עיסוי או דיקור יכולות להקל על כאבים באופן משמעותי.
בנוסף, כדי להקל על כאבי האגן בהיריון, כדאי לשלב שינויים קטנים בשגרת היומיום. למשל, ישיבה על כדור פיזיו, הימנעות מפעילויות שמחמירות את הכאב, קבלת עזרה במטלות הביתיות ומנוחה בתדירות גבוהה יותר. שינויים פשוטים בתנוחת השינה וההליכה יכולים אף להקל משמעותית.
טיפול פיזי ורגשי
נשים בהריון יכולות לעבור טיפול פיזיותרפי מותאם אישית בכל שלב, אולם חשוב לקבל אישור מוקדם מרופאת הנשים המלווה את ההיריון כדי להבטיח את בטיחות הטיפול ואת יעילותו. בנוסף, חשוב לפנות לפיזיותרפיסטית בעלת ניסיון ספציפי בטיפול באגן כדי לקבל מענה הממוקד בבעיה.
ניסיון קליני מצביע על כך שטיפול ידני לשרירי האגן יכול להפחית את הכאב באופן משמעותי ולשפר את התפקוד היומיומי של נשים הסובלות מכאבים אלו
הטיפול הפיזיותרפי בכאבי אגן בהיריון מציע כיום כמה אפשרויות טיפוליות, בהן עיסוי הרקמות הרכות ושיפור טווח תנועה של המפרקים; הפחתת כאב בטיפול ידני, דיקור או מכשיר טנס; הידרותרפיה, וכן שימוש בציוד תומך כגון חגורת תמיכה לאגן.
בעוד המחקר המדעי בתחום זה מצומצם, ניסיון קליני מצביע על כך שטיפול ידני לשרירי האגן יכול להפחית את הכאב באופן משמעותי ולשפר את התפקוד היומיומי של נשים הסובלות מכאבים אלו. יש צורך במחקרים נוספים כדי להעריך באופן מדויק את יעילותו של עיסוי שרירי האגן בטיפול בכאבי אגן בהיריון.
כאבי אגן הם תופעה נפוצה בהיריון, וטיפול מוקדם יכול למנוע החמרה של הכאבים ולהשפיע לטובה על ההחלמה לאחר הלידה. גישה רב-מקצועית, הכוללת פיזיותרפיה, ייעוץ והתאמות סביבתיות, יכולה להקל על הכאבים ולשפר משמעותית את איכות החיים. אל תסבלי בשקט, פני לייעוץ מקצועי בהקדם.
Comments